Νικόλαος Βεντούρας

μισός αιώνας πρωτοπορίας

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Νικόλαου Βεντούρα εγκαινιάζεται την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς με τίτλο ‘Νικόλαος Βεντούρας – Μισός αιώνας πρωτοπορίας’.

Η έκθεση του Κερκυραίου χαράκτη Νικόλαου Βεντούρα, που πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει την ιστορία της δημιουργικής δραστηριότητάς του από τα πρώιμα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα, τον εντυπωσιακό όγκο σημειώσεων και σχεδίων, μέχρι τις φωτογραφίες του και τις εικονογραφήσεις του για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη.

Ο Νικόλαος Βεντούρας (1899 – 1990), γόνος οικογένειας με καταγωγή από τη Βενετία και μέλη τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Λορέντζο Μαβίλη, έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Κέρκυρα. Ανήσυχο πνεύμα και πληθωρικός δημιουργός, ήταν σε συνεχή επαφή με τις διεθνείς σύγχρονές του τάσεις στην τέχνη ενώ παράλληλα είχε αναπτύξει δεσμούς και φιλικές σχέσεις με καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Καλλιτέχνης χαράκτης, «αυτοδίδακτος εξαιρουμένης της λιθογραφίας την οποίαν εδιδάχθην», ο Νικόλαος Βεντούρας με συστηματικές σπουδές στη χημεία, πειραματίστηκε εκτενώς με τα υλικά του. Στις σημειώσεις του καταγράφει συστηματικά και μεθοδικά όλα τα πειράματά του, τις χημικές αντιδράσεις, τους χρόνους διάβρωσης και τις τεχνικές που εφάρμοζε, δημιουργώντας τα πολύ ιδιαίτερα έργα του.

Στα θέματά του περιλαμβάνονται τοπία της Κέρκυρας, καρνάγια και καράβια, όψεις της πόλης της Κέρκυρας και της Βενετίας αλλά και αστερισμοί, σπουδές γυμνού, θρησκευτικές εικόνες και λιτανείες. Μέσα από τα χαρακτικά του παρακολουθούμε τις έντονες αναζητήσεις του στην τεχνική και στις διαφορετικές τεχνοτροπίες, από την παραστατικότητα και τον λυρισμό μέχρι τον εξπρεσιονισμό και την αφαίρεση, πάντοτε σε διαρκή συνομιλία με τα εικαστικά ρεύματα της εποχής του, αλλά και την χαρακτηριστική βαθιά εσωτερικότητα παρούσα.

«Έτσι και το μυαλό όταν αντικρύζει ενα τοπείον σκέπτεται πάντα ταυτοχρόνως επί δυο επιπέδων, επί του λογικού και του θυμικού: το ένα βλέπει καθαρώς αντικειμενικά το τοπείον, το άλλο το βλέπει μαζί με τας μνήμας και τα αρχέτυπα, εγγράμματα τα εσωτερικά αντίστοιχα αυτού του τοπείου.»

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έκθεση πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγός

Ανάρτηση

Νομικός Εκπρόσωπος

Τεχνικός Σύμβουλος

Μόνιμοι Χορηγοί Επικοινωνίας του Μουσείου Μπενάκη