2016, Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας

cfuΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Παλαιά Ανάκτορα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας εγκαινιάζει την αναδρομική έκθεση του Κερκυραίου χαράκτη Νίκου Βεντούρα, την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων, στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων.

Ο Νίκος Βεντούρας (1899 – 1990) γεννήθηκε στην Κέρκυρα όπου έζησε και δούλεψε αθόρυβα για πολλά χρόνια, αθέατος από το ευρύ κοινό. Ο ίδιος δηλώνει «αυτοδίδακτος εξαιρουμένης της λιθογραφίας την οποίαν εδιδάχθην» ενώ οι συστηματικές του σπουδές γίνονται στη χημεία, γεγονός που τον βοήθησε να πειραματιστεί με τα υλικά και τους χρόνους διάβρωσης πετυχαίνοντας με ακρίβεια να αποτυπώσει την εικόνα που είχε αποφασίσει.

Στις μεγάλες ενότητες των έργων του, όπως τα επιβλητικά Καράβια και η Κέρκυρα, γίνονται φανερές οι αναζητήσεις του που κινούνται από την αναπαραστατικότητα μέχρι τις αφηρημένες διατυπώσεις. Παράλληλα, σε μικρότερα σύνολα έργων όπως οι ιδιαίτερες Λιτανείες και οι γνωστοί Αστερισμοί χειρίζεται το χρώμα, αυτονομημένο πια από τα περιγράμματα, με σαφείς εξπρεσιονιστικές διαθέσεις.

Η έκθεση παρακολουθεί την πορεία του καλλιτέχνη από τα πρώιμα ζωγραφικά του έργα, την περίοδο της μαθητείας του κοντά στον Άγγελο Γιαλλινά, μέχρι τα όψιμα χαρακτικά του, διαδρομή μέσα από την οποία καταδεικνύεται ο αδιάκοπος και συστηματικός μόχθος του δημιουργού, η εσωτερική συνέπεια της καλλιτεχνικής του πορείας και η συμπόρευσή του με τα μεγαλύτερα ρεύματα τέχνης της εποχής του.

Πρακτικές πληροφορίες
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Παπασωτηρίου,
Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Κέρκυρας
Εγκαίνια έκθεσης: 29 Μαϊου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαϊου – 9 Οκτωβρίου  2016
Ωράριο επισκέψεων: 10.00 – 16.00
Τηλέφωνα επικοινωνίας: +302661048690
Διαδικτυακός τόπος: http://www.artcorfu.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: pinakcrf1@gmail.com

Φωτογραφίες Δελτίου Τύπου: 20ΜΒ